Těstoviny a těstovinové saláty
Zapečené těstoviny se smetanovou omáčkou, 2-3 porce
Uvaříme 350 g těstovin (vrtulky, farfalle). Během toho necháme zpěnit jednu na jemno nakrájenou cibulku a poté přidáme pět středních nakrájených žampionů. Osolíme, opepříme a necháme 3 minuty vařit.
V jiném hrnci necháme převařit 250 ml smetany (nejlépe 30 %, ale stačí i 12%) s jednou lžičkou bazalky. Pak necháme smetanu trochu vychladnout a přidáme 100 g eidamu.
Těstoviny smícháme se smetanou a houbovým základem, přidáme trochu muškátového oříšku a dáme zapéct do trouby na 180OC na 10 až 15 minut.
Těstoviny s hříbky a smetanou, 2-3 porce
Uvaříme 350 g těstovin (nejlépe farfalle). Necháme si zpěnit cibulku a pak přidáme 250 g šunky a pět středních hříbků. Necháme povařit 5 minut a nakonec přidáme smetanu na vaření, osolíme, opepříme a necháme dalších 10 minut povařit na mírném ohni.
Smícháme těstoviny, smetanu, šunkovohříbkový základ a 150 g nivy. Vše dáme péct na 180 oC na 10 až 15 minut.